Minimálbér változások hatása

2023. december 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi minimálbére 266,800 forint, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozóknak a garantált bérminimum 326,000 forint. Ezen emelés hatással van a személyi jövedelemadóra, szociális hozzájárulási adóra, és társadalombiztosítási járulékra.

A minimálbér alapulvételével számított értékhatárok közé tartozik a személyi kedvezmény havi összege, az adómentes őstermelői bevétel, az átalányadózás éves bevételi értékhatárai, különböző juttatások összegei, valamint a távmunkavégzés költségtérítése. Az adófizetési kötelezettségek kiszámításánál az év eleji minimálbér alapulvételét vesszük figyelembe.

A szociális hozzájárulási adó esetén a minimálbérként a havi 232,000 forint számít, és ez határozza meg az egyes kedvezményeket és adófizetési felső határokat. Az egyéni és társas vállalkozók esetén a minimálbér vagy garantált bérminimumnak megfelelő összegek alkalmazandók a szociális hozzájárulási adó számításakor.

A társadalombiztosítási járulék számításánál szintén a minimálbér (266,800 forint) vagy a garantált bérminimum (326,000 forint) szolgál alapul, attól függően, hogy milyen tevékenységet végez a biztosított.

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a mentesített keretösszeget a minimálbér (232,000 forint) vagy a garantált bérminimum (296,400 forint) alapján számolják ki, attól függően, hogy az alapbér legalább az utóbbi 87 százaléka-e.

A rehabilitációs hozzájárulás éves mértéke személyenként 2,088,000 forint, amely a minimálbér (232,000 forint) alapján kerül kiszámításra.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alkalmazása esetén az év első napján érvényes minimálbér (232,000 forint) tizenkétszerese szolgál határként, és ennek alapján korlátozzák az ekho összegét.