Módosulhatnak az adóelőleg nyilatkozatok szabályai a T/5249. számú törvényjavaslat alapján

A törvényjavaslat célja az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terheinek jelentős csökkentése.

A törvényjavaslat célja az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terheinek jelentős csökkentése. Ennek érdekében a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a magánszemélyek az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének év közbeni érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot ne kelljen évente újra megismételniük, ha az érvényesítést megalapozó körülményekben nem történt változás.

A javaslat szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben az adóelőleg-nyilatkozatra vonatkozó 48. paragrafus új (2a) bekezdéssel egészül ki. Ennek értelmében az említett kedvezményekre jogosult magánszemélyek folytatólagos nyilatkozatban kérhetik, hogy a kifizető vegye figyelembe a nyilatkozatot mindaddig változatlan tartalommal, amíg a magánszemély új nyilatkozatot nem nyújt be, vagy nem kéri a korábbi nyilatkozatuk mellőzését.

Ezen intézkedések lényegesen csökkenthetik a munkáltatók és kifizetők adminisztrációs terheit, valamint elősegíthetik a papír alapú környezetvédelmet, mivel nem lesz szükség év elején újabb és újabb nyilatkozatok kitöltésére és iktatására.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a folytatólagos nyilatkozat nagyobb felelősséget ró a magánszemélyekre. Ha a jogosultság feltételeiben bekövetkező változásról nem tesznek bejelentést, és az adóhatóság adóhiányt állapít meg az alkalmazott nyilatkozat miatt, akkor a terhelő jogkövetkezmények (késedelmi pótlék és adóbírság) nem mérsékelhetők. Ezért kiemelten fontos, hogy a magánszemélyek figyeljenek az esetleges változásokra és szükség esetén időben tegyenek intézkedéseket.

Az új előírásokat először a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell alkalmazni. Az adóelőleg-nyilatkozatot továbbra is adhatják az adóév során visszavonásig, legyen az írásban vagy az elektronikus azonosítás szolgáltatásának alkalmazásával az adóhatóság felé. Az írásban tett nyilatkozat elsőbbséget élvez, ha mindkét típusban benyújtásra kerül.

Az adóelőleg-nyilatkozat tartalmának változásakor a magánszemélynek haladéktalanul újra kell nyilatkoznia. Fontos tudni, hogy a kifizető nem felelős a magánszemély által tett nyilatkozat tartalmáért, de köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat lehetőségéről és következményeiről.

Minden esetben a nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nyilatkozó magánszemély nevét és adóazonosító jelét, valamint a kifizető nevét és adószámát, valamint minden szükséges tényt és adatot a kedvezmény igényléséhez. A jogosultságot igazoló dokumentumokat (pl. orvosi igazolás) nem kell csatolni, de a magánszemélynek meg kell őriznie azokat az elévülésig (5 év).